انواع دانه قهوه چیست و تفاوت های آن ها در چیست؟
به گفته انجمن ملی قهوه آمریکا،گیاه قهوه در بیش از 50 کشور دنیا قابل رشد میباشد و بطور کلی دانه های قهوه را می توانیم به چهار نوع عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا طبقه بندی کنیم که البته دو گونه عربیکا و روبوستا نوع های پرکاربرد و فراگیر در بازار جهانی قهوه میباشند و دو نوع لیبریکا و اکسلسا بیشتر در تولید قهوه های فوری (Instant coffee) بکار میرود.
پس در این مقاله به شناخت هرچه بیشتر از قهوه های عربیکا (Arabica) و روبوستا (Robusta) میپردازیم و به تفاوت ها و ویژگی های آنها اشاره میکنیم.
قهوه عربیکا
عربیکا (Arabica) محبوب ترین قهوه موجود در دنیا می باشد، که به تنهایی بین 60 تا 70 درصد تولید جهانی قهوه را در بر میگیرد. قهوه عربیکا به دلیل طعذم میوه ای و شیرین ، کافئین پایین ، اسیدیته بالا و پیچیدگی طعمی و عطری که دارد در بین طرفداران قهوه در دنیا به محبوب ترین نوع قهوه تبدیل شده است.
گیاه قهوه عربیکا اولین بار در نواحی جنوبی اتیوپی دیده شد و بعد ها در کشور هایی نظیر برزیل و کلمبیا نیز پرورش داده شد که در ادامه متن به توضیحات دقیق تر می پردازیم.
گیاه قهوه عربیکا
گیاه قهوه عربیکا در مناطق مرتفع استوایی که دارای دمای معتدل و بارندگی فراوان باشد رشد می کند و تقریبا بین 3 تا 5 سال طول می کشد که این گیاه بالغ شود و دارای برگ های سبز تیره و گل های معطر و سفید رنگ می باشد که ارتفاع این درخت در طبیعت به 10 متر هم میرسد.
کشور هایی نظیر اتیوپی ، برزیل ، کلمبیا و کاستاریکا از بزرگترین پرورش دهندگان عربیکا در دنیا می باشند. در ادامه به ویژگی های ظاهری و طعمی این قهوه پرطرفدار می پردازیم.
ویژگی های ظاهری و ذاتی قهوه عربیکا
دانه قهوه عربیکا کشیده و بیضی شکل است و درای لبه های تخت می باشد ، خطی که وسط این دانه وجود دارد انحنا دارد و صاف نیست و تقریبا به رنگ سفید یا زرد است.
قهوه عربیکا اسیدیه بالایی دارد و در بین کسانی که عاشق ترشی قهوه هستن به شدت پرطرفدار است. همینطور دارای پیچیدگی عطری و طعمی زیادی می باشد که بخصوص بعد ترکیب شدن با قهوه روبوستا عطر و طعم بی نظیری به نوشیدنی ما می بخشد.
قهوه روبوستا
قهوه روبوستا ( Robusta)
گیاه قهوه روبوستا، که در مناطق با ارتفاعات بالا رشد میکند، برگهای تیرهی آن و دانههای کوچکتر آن باعث ایجاد یک تجربهی متفاوت و شگفتانگیز میشود. از ویژگیهای منحصر به فرد قهوه روبوستا، مزهی تلخ و قوی آن است که باعث میشود علاقهمندان به قهوه از آن لذت ببرند.
علاوه بر این، این نوع قهوه دارای مقدار بیشتری کافئین نسبت به دیگر انواع قهوه است، که برای برخی افراد میتواند گزینهی مناسبی باشد. قهوه روبوستا یکی از گزینههای پرطرفدار در دنیای قهوه است و با توجه به مزایای آن، همواره جایگاه ویژهای در دل علاقمندان به قهوه دارد. اگر به دنبال یک تجربهی قهوهای منحصر به فرد هستید، قهوه روبوستا را امتحان کنید و از لذت آن لذت ببرید.
ویژگی ظاهری و ذاتی قهوه روبوستا
دانه قهوه روبوستا گرد مانند و کوچکتر از قهوه عربیکا میباشند و درای لبه های برآمده می باشد ، خطی که وسط این دانه وجود دارد صاف است و تقریبا به رنگ خود قهوه و تیره رنگ می باشد .
این قهوه تلخ مزه است و دارای میزان بالایی کافئین می باشد و پس از نوشیدن قهوه طعمی تلخ و خاک مانند در دهان ما ایجاد میکند یا به اصطلاح طعم یاد (Aftertaste) تلخ و خاک مزه دارد.
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا
آیا تاکنون تفاوت بین قهوه عربیکا و روبوستا را درک کردهاید؟ اگرچه هر دو انواع قهوه از دانههای گیاه قهوهای مشترکی به دست میآیند، اما تفاوتهای مهمی در مزه، محتوای کافئین، رشد و تولید، و حتی قیمت آنها وجود دارد. قهوه عربیکا، با مزهای ملایم و عطری دلنشین، از دانههای گیاه قهوهای عربیکا تولید میشود. این نوع قهوه دارای مقدار کمتری کافئین نسبت به قهوه روبوستا است، اما اسیدیته بالا و طعمی نرم و لذیذ دارد.
همچنین، گیاه قهوه عربیکا برای رشد نیازمند شرایط آب و هوایی خاصی است و معمولاً در ارتفاعات بالا کشت میشود. از سوی دیگر، قهوه روبوستا دارای مزهای قویتر و تلختر است و دارای مقدار بیشتری کافئین نسبت به قهوه عربیکا میباشد. این نوع قهوه معمولاً در ارتفاعات پایینتر کشت میشود و مقاومت بیشتری نسبت به شرایط محیطی دارد. با درک تفاوتهای اساسی بین این دو نوع قهوه، شما میتوانید انتخاب خود را بر اساس سلیقه و ترجیحات خود انجام دهید و از لذت یک فنجان قهوه با مزه و طعم دلخواه لذت ببرید.
تفاوت 2 گونه عربیکا و روبوستا بطور کلی
تفاوت اصلی بین قهوه عربیکا و روبوستا اغلب در موارد زیر است :
1. مزه و طعم : – قهوه عربیکا معمولاً دارای مزهی ملایم و نرم با اسیدیته معتدل و عطری متفاوت است. – قهوه روبوستا تلختر و قویتر است، با بوی قویتر و مزهی تندتر.
2. میزان کافئین : قهوه عربیکا معمولاً دارای مقدار کمتری کافئین نسبت به قهوه روبوستا است. – قهوه روبوستا دارای مقدار بیشتری کافئین است.
3. رشد و تولید : – گیاه قهوه عربیکا در ارتفاعات بالا رشد میکند و برای کشت نیازمند شرایط آب و هوایی خاصی است. – گیاه قهوهای روبوستا در ارتفاعات پایینتر رشد میکند و مقاومت بیشتری نسبت به آفت و شرایط محیطی دارد.
4. قیمت : – قهوه عربیکا معمولاً گرانتر از قهوه روبوستا است، بخصوص اگر از گونهها ویژهای مانند قهوه عربیکا تک خاستگاه یا اسپشیالیتی استفاده شود. هر کدام از این دو نوع قهوه دارای طرفداران خاص خود هستند و بسته به سلیقه شما ممکن است یکی را بر دیگری ترجیح دهید.
منبع Wikipedia، تیم تحقیقاتی قهوه کاریزما
تفاوت در نحوه رست کردن قهوه عربیکا و روبوستا
رست کردن قهوه امری کاملا تخصصی میباشد که قبلا به صورت کامل توضیح داده ایم و میتوانید به مقاله های منتشر شده در وبسایت کاریزما مراجعه کنید و مطالعه بفرمایید.
اما به طور کلی نحوه رست کردن قهوه عربیکا پیچیدگی های بیشتری نسبت به قهوه روبوستا دارد چرا که دانه قهوه عربیکا دارای پوسته نازک تر و پیچیدگی طعمی فراوان تری می باشد و میزان درجه حرارت درام و مدت زمان رست شدن این دانه ها نیازمند علم دانه شناسی و تجربه زیادی دارد.
کارخانه قهوه کاریزما با جدیدترین دستگاه های رست دنیا و نیروهای مجرب و با تکیه به دانش و علم دانه شناسی و آزمایش های متعدد بر روی دانه های مختلف قهوه دست به تولید انواع قهوه های عربیکا و روبوستا نموده است.
برای خرید محصولات کاریزما و انواع میکس های عربیکا و روبوستا بر روی همین لینک کیلیک کنید.
افزودن دیدگاه