حتما تاکنون واژه هایی نظیر قهوه رست شده یا بو داده شده به گوش شما خورده است.در این مقاله در تلاشیم صفر تا صد تولید قهوه و عملیات برشته کاری را به طور کامل برای شما شرح دهیم و در ادامه به بررسی دلیل رست کردن قهوه و چگونگی آن و انواع درجات رست دانه های قهوه میپردازیم.
رست کردن یا برشته کاری قهوه
رست (roast) کردن قهوه یعنی در معرض حرارت دادن دانه های خام قهوه یا به اصطلاح عامیانه بو دادن قهوه سبز برای تغییر در رنگ،عطر و طعم آن میباشد.وقتی قهوه سبز یا همان قهوه خام در دستگاه رستر حرارت مستقیم میبیند،واکنش های شیمیایی باعث ایجاد طعم و بوی خاص قهوه میشود.
این عمل علاوه بر تغییر ظاهری قهوه،ویژگی های ذاتی قهوه مثل عطر و طعم آن را نیز دست خوش تغییر قرار میدهد.به طور مثال قهوه خام در ابتدا سبز رنگ میباشد و هرچه بیشتر در معرض حرارت قرار میگیرد بیشتر به رنگ قهوه ای و قهوه ای تیره تبدیل میشود.
قهوه سبز یا green coffee چیست؟
بهتر است بدانیم که میوه قهوه با پوسته ای قرمز رنگ پوشیده شده است و بعد از برداشت کردن آن و جداسازی پوسته، تبدیل به میوه ای سبز رنگ میشود که پر از خواص متنوع میباشد که برای تبدیل آن به قهوه ای که میشناسیم عملیات رست کردن یا برشته کاری انجام میشود.
قهوه سبز تقریبا از لحاظ طعمی و عطری شباهتی با چیزی که از قهوه میدانیم ندارد و میتوان گفت بویی شبیه به بوی علف میدهد، لذا برای آزاد شدن بوی واقعی و طعم دلچسب قهوه عملیات رست کردن صورت میگیرد.
نحوه رست کردن قهوه !!!
برای رست کردن قهوه، دانه های سبز را درون دستگاه رستر (درام) ریخته و تحت دمای مستقیمی که به محفظه (درام) در حال گردش وارد میشود قهوه رست(برشته) میشود.هرچقدر زمان بیشتری بگذرد و قهوه بیشتر بو داده شود رنگ قهوه تیره تر و ویژگی های درونی دانه قهوه دست خوش تغییر بیشتری میشوند.
بطور کلی قهوه در بازه زمانی بین 13 تا 25 دقیقه و در دمای بین 130 تا 260 درجه سانتی گراد (بسته به نوع دانه قهوه) در درون دستگاه رستر برشته میشود.
قهوه در ابتدا به رنگ قهوه ای روشن(لایت) ، سپس به رنگ قهوه ای(مدیوم) ، و در صورت ادامه روند قهوه ای تیره (مدیوم دارک) و در آخر به رنگ سیاه (دارک) تبدیل میشود که در ادامه به توضیحی دقیق تر میپردازیم.
انواع درجات رست قهوه چیست ؟
درجه رست قهوه های رست شده را میتوان در 4 مدل کلی تقسیم بندی کرد.
1) رست لایت (Light Roast) : لایت رست یا همان رست روشن که در آن قهوه در زمان کوتاهتری درون رستر برشته میشود و دمایی که قهوه تجربه میکند بین بازه 195 تا 205 درجه سانتی گراد میباشد و روغن موجود در قهوه آزاد نمیشود. در Light Roast قهوه دارای بیشترین میزان کافیین و اسیدیته میباشد.
2) رست مدیوم (Medium roast) : مدیوم رست یا همان رست متوسط دقایقی کوتاه بعد از لایت رست اتفاق میوفتد و قهوه رنگ تیره تربه خود میگیرد اما همچنان خبری از روغن قهوه نیست.در Medium roast قهوه دمایی بین 210 تا 220 درجه سانتی گراد را تجربه میکند.
3) مدیوم دارک (Medium-dark roast) : رست مدیوم دارک یا همان رست شکلاتی یکی از محبوب ترین درجات رست قهوه میباشد که قهوه ظاهری روغنی شکل به خود میگیرد، بادی قهوه سنگین تر میشود و به گفته خیلی از محققین قهوه به کمال خودش میرسد. در Medium-dark roast قهوه در دمای بین 225 تا 230 درجه برشته میشود.
4) دارک رست (Dark Roast) : دارک رست یا همان رست تیره که قهوه در آن سیاه رنگ میشود و در این حالت قهوه بیشترین میزان تلخی و کمترین میزان اسیدیته(ترشی) را دارا میباشد.در Dark Roast قهوه در دمایی بین 240 تا 250 درجه برشته یا رست میشود. قهوه رطوبت خود را بطور کامل از دست می دهد و سطح قهوه بطور کامل روغنی می شود .
چند نکته مهم درباره رست قهوه !!!
رست کردن قهوه یک امر بسیار مهم و تاثیر گذار در طعم نهایی قهوه ای که مینوشیم می باشد که این امر نیازمند استفاده از تجهیزات بروز و تجربه چندین ساله در این زمینه می باشد چرا که کوچکترین خطا و یا استفاده از دستگاه های غیر استاندارد می تواند تمامی زحمات را هدر داده و چیزی جز یک نوشیدنی بی کیفیت را به همراه نداشته باشد.
ما در شرکت فرآوری قهوه کاریزما با استفاده از بروزترین دستگاه های رست دنیا و نیروهای مجرب محصولاتی باکیفیت و درخور شما دوستان عزیز را تولید میکنیم. کارخانه قهوه کاریزما اولین تولید کننده انواع میکس های همزمان رست در ایران.
برای مشاهده و خرید محصولات عمده کاریزما روی همین لینک بزنید.
2 دیدگاه
شایان رفیعی پور
قهوه کاریزما خیلی باکیفیت و عالیه ممنون از شما
حسین زارعی
ممنون از مطلب جذابتون بسیار مفید بود 🙏🏻